L’Edat del Bronze (2.200-1.100 a. C., aprox.) va ser testimoni d’un canvi en l’ocupació del territori, concretat en la ubicació dels poblats en turons o elevacions topogràfiques i en la generalització d’una arquitectura en pedra, amb la finalitat de tindre un major control visual sobre l’entorn geogràfic, així com d’aconseguir un major grau d’estabilitat territorial. Durant aquest període, s’observaran transformacions en l’organització social de les comunitats, tendint-se a una major jerarquització, a causa de l’aparició de classes dirigents, enriquides per la pràctica comercial. Va haver-hi un important creixement demogràfic, a causa de l’augment dels recursos agrícoles i ramaders, originant-se tensions i conflictes intergrupals.
Per la seua posició geogràfica, la conca del Vinalopó será un espai d’interacció entre el focus cultural del Argar (Granada, Almeria i Múrcia) i l’anomenada cultura arqueològica del Bronze Valencià (nord d’Alacant, València i Castelló).
En el que és l’actual territori de Monforte, existeixen tres jaciments de l’Edat del Bronze: l’Assut, La Lloma Redona i La Pedrera o Portichol, sent el de la Lloma Redona el que més informació ha aportat.